Arxiu IEC. Sala de consulta. Foto: Eulàlia Miret

Història

Els inicis de l’Arxiu de l’IEC ens remeten al període quan l’IEC estava ubicat al Palau de la Generalitat. Trobem documentat l’arxiu l’any 1917, quan el responsable n’era Ramon d’Alòs-Moner i de Dou. En èpoques de dictadures, guerra i postguerra, l’arxiu reflecteix la dispersió i el deteriorament obvis, tot i que s’arriba a conservar en cases particulars i en institucions diverses. L’any 1975 el ple de l’IEC acorda la recuperació de l’Arxiu, que es consolidarà definitivament als anys noranta. L’arxiu és gestionat tècnicament pel Servei de Documentació i Arxiu de l’IEC.

Adreça de contacte: arxiu@iec.cat

 

Sèries documentals destacades

Actes de reunions

Les actes de reunions de l’Institut d’Estudis Catalans reflecteixen la seva història, incloent-hi les activitats de personatges il·lustres i d’entitats relacionades localment o internacionalment. Corresponen a reunions del Ple, reunions del Consell Permanent, i també de les diferents seccions de l’IEC.

Podeu trobar-les a l’Arxiu de l’IEC.

 

Arxiu gràfic

L’arxiu d’imatges es troba dividit en quatre àmbits:

  • Retrats de membres de l’IEC. Accessibles a l’arxiu d’imatge i so de l’Arxiu de l’IEC.
  • Activitats i actes de l’IEC
  • Imatges de la Casa de Convalescència
  • Fons del Corpus Vitrearum Medii Aevi
Correspondència

La sèrie documental de correspondència de l’Arxiu de l’Institut d’Estudis Catalans inclou corresponsals destacats del món científic i cultural català de la talla d’Antoni Rubió i Lluch, Joaquim Miret i Sans, Eugeni d’Ors, Carles Riba, Joan Coromines, etc.

Podeu consultar-ne les referències a l’Arxiu de l’IEC i també als seus fons personals.

 

Material lexicogràfic

La sèrie documental de material lexicogràfic correspon a treballs, normalment en forma de fitxes manuscrites, portats a terme en l’àmbit de la lexicografia.

ALMA (Diccionari del llatí medieval)

Català – Castellà – Llatí

Diccionari de la llengua literària antiga

Diccionari de la llengua literària moderna

Diccionari de la rima

Diccionari dels dialectes

Fitxes toponímiques

Labèrnia

Buidatge de vocabularis

Diversos

Tota aquesta documentació està ordenada en contenidors especials de conservació adaptats al format especial de les fitxes.

Memòries i anuaris

Aquesta sèrie documental inclou la documentació original recollida per a la confecció de les memòries i dels anuaris de l’Institut d’Estudis Catalans, des dels seus inicis fins a l’actualitat, incloent-hi les etapes d’activitat clandestina de l’IEC.

Podeu consultar-los a l’Arxiu de l’IEC.